Ευρετήριο Άρθρου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

«Επιστήμες της Αγωγής: Αναπτυξιακή Ψυχολογία και Παιδαγωγικές Εφαρμογές»

 

 

 


  1. Διαδικασία Προκήρυξης

Το υπό προκήρυξη πρόγραμμα, ο μήνας που θα γίνει αυτό, το ύψος των διδάκτρων, η διαδικασία επιλογής, καθώς και ο ανώτατος αριθμός των υπό κατάληψη θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών καθορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος κάθε έτος. Η προκήρυξη δημοσιεύεται στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η επιλογή των εισακτέων γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 


  1. Προϋποθέσεις Υποψηφιότητας

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι α) των Παιδαγωγικών Τμημάτων, των Τμημάτων Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και Τμημάτων Ψυχολογίας των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αντίστοιχων Πανεπιστημιακών Τμημάτων της αλλοδαπής, β) άλλων Τμημάτων Α.Ε.Ι., εφόσον έχουν εξετασθεί επιτυχώς σε δύο τουλάχιστον μαθήματα των Επιστημών της Αγωγής ή συναφή μαθήματα με το γνωστικό αντικείμενο της προκηρυγμένης ειδίκευσης, γ) Τμημάτων Βρεφονηπιοκομίας, Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής, Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας και Τμημάτων Λογοθεραπείας των Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αντίστοιχων Τμημάτων Τ.Ε.Ι. της αλλοδαπής ή Τμημάτων Τ.Ε.Ι. με πτυχίο συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του υπό προκήρυξη προγράμματος.

Οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν στη Γραμματεία του Π.Τ.Π.Ε. αίτηση, βιογραφικό σημείωμα, επικυρωμένα αντίγραφα τίτλων σπουδών, αναλυτικό πιστοποιητικό προπτυχιακών σπουδών (όπου αναφέρονται όλα τα μαθήματα που έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς και η επίδοση τους σ' αυτά), καθώς και ενδεχόμενα πτυχία ξένης γλώσσας. Η επιτροπή επιλογής του προγράμματος αποφασίζει για (α) τη συνάφεια των προαπαιτούμενων προπτυχιακών μαθημάτων με το αντικείμενο του προγράμματος, και (β) για τη συνάφεια με το αντικείμενο της ειδικότητας του πτυχίου των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών που προέρχονται από Τμήματα Τ.Ε.Ι, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην ανωτέρω παράγραφο. 

Οι φοιτητές που προέρχονται από Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια των συναφών μαθημάτων με τις επιστήμες της αγωγής ή με το αντικείμενο του προγράμματος, εφόσον επιλεγούν είναι υποχρεωμένοι να εξετασθούν επιτυχώς σε 2 προπτυχιακά μαθήματα των επιστημών της αγωγής τα οποία θα ορίσει η Συνέλευση του Τμήματος.

Οι τίτλοι σπουδών που έχουν αποκτηθεί σε Α.Ε.Ι. εξωτερικού πρέπει να έχουν αναγνωρισθεί από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ως τίτλοι ισότιμοι με εκείνους που χορηγούν τα ελληνικά Α.Ε.Ι.

Οι Έλληνες πτυχιούχοι πρέπει να γνωρίζουν επαρκώς μια ξένη γλώσσα: Αγγλικά, Γαλλικά ή Γερμανικά. Για να ελεγχθεί αυτή η γνώση, οι υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν επικυρωμένα πτυχία ξένων γλωσσών επιπέδου γλωσσομάθειας τουλάχιστον Β2 (π.χ. Lower για την αγγλική) ή νόμιμα αναγνωρισμένο από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (πρώην ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.) πανεπιστημιακό τίτλο από ξένη χώρα σε μία από τις παραπάνω γλώσσες

Εφόσον, τα μαθήματα του Π.Μ.Σ. έχει αποφασιστεί ότι θα γίνονται μόνο στην ελληνική γλώσσα, τότε οι υπήκοοι ξένων χωρών πρέπει να έχουν επαρκή γνώση της Ελληνικής γλώσσας, η διαπίστωση της οποίας γίνεται με γραπτή δοκιμασία ή με την κατάθεση σχετικού πτυχίου γλωσσομάθειας.

 


  1. Επιλογή των Εισακτέων

Η επιλογή των εισακτέων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Επιστήμες της Αγωγής: Αναπτυξιακή Ψυχολογία και Παιδαγωγικές Εφαρμογές» διεξάγεται ως εξής:

 (α) Συνέντευξη και αξιολόγηση φακέλου υποψηφίου από την Επιτροπή Επιλογής η οποία έχει οριστεί από τη Συντονιστική Επιτροπή.

(β) Γραπτή δοκιμασία σε θέμα σχετικό με το Π.Μ.Σ. εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη από τη Συνέλευση του Τμήματος κατά τη διαδικασία προκήρυξης του προγράμματος. Σε αυτήν την περίπτωση, απαραίτητος όρος επιτυχίας για εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. είναι η επίτευξη της βάσης (βαθμός 5) στο εξεταζόμενο μάθημα.

(γ) Δύο συστατικές επιστολές από Καθηγητές του Πανεπιστημίου από το οποίο ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του ο υποψήφιος μεταπτυχιακός φοιτητής, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες από τη Συνέλευση του Τμήματος κατά τη διαδικασία προκήρυξης του Π.Μ.Σ.

Ο βαθμός επιτυχίας κάθε υποψηφίου προκύπτει από συνεκτίμηση των εξής κυρίως κριτηρίων: (α) το γενικό βαθμό του πτυχίου, (β) το βαθμό της πτυχιακής εργασίας, όπου προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο, (γ) το βαθμό σε δύο προπτυχιακά μαθήματα συγγενικά με το Π.Μ.Σ., (δ) την τυχόν ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου, (ε) το βαθμό επίδοσης στη συνέντευξη (στ) επαγγελματική εμπειρία, (ζ) εκπαιδευτική εμπειρία, (η) το βαθμό της γραπτής δοκιμασίας (εφόσον κριθεί απαραίτητη). 

                Κατά την περίπτωση που δεν προβλέπεται το κριτήριο της γραπτής δοκιμασίας, εάν οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές (ΜΦ) που έχουν κάνει αίτηση στο Π.Μ.Σ. είναι περισσότεροι από τον τριπλάσιο αριθμό των προκηρυγμένων θέσεων τότε γίνεται προεπιλογή ενός αριθμού υποψήφιων ΜΦ. Η προεπιλογή στηρίζεται στα κριτήρια «α, β, γ, δ, ε, στ, ζ» της προηγούμενης παραγράφου και καταρτίζεται μία λίστα από υποψήφιους ΜΦ που δεν υπερβαίνουν το διπλάσιο αριθμό των προκηρυγμένων θέσεων. Μόνο οι υποψήφιοι ΜΦ που είναι στην λίστα προεπιλογής προσέρχονται στη συνέντευξη. Η τελική κατάταξη των υποψήφιων ΜΦ λαμβάνει υπόψη και το βαθμό της συνέντευξης, εφόσον ο βαθμός αυτός είναι πάνω από τη βάση (π.χ. τουλάχιστον 5 με άριστα το 10). Εάν ο βαθμός της συνέντευξης είναι κάτω από τη βάση, τότε ο υποψήφιος ΜΦ αποκλείεται αυτόματα από τη διαδικασία επιλογής.

                Κατά την περίπτωση που προβλέπεται το κριτήριο της γραπτής δοκιμασίας, εάν οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές (ΜΦ) που έχουν κάνει αίτηση στο Π.Μ.Σ. δεν έχουν επίδοση πάνω από τη βάση (π.χ. τουλάχιστον 5 με άριστα το 10), τότε αποκλείονται αυτόματα από τη διαδικασία επιλογής στο Π.Μ.Σ. Ομοίως, εάν ο βαθμός της συνέντευξης είναι κάτω από τη βάση, τότε ο υποψήφιος ΜΦ αποκλείεται αυτόματα από τη διαδικασία επιλογής.

                Εάν το σύνολο των επιτυχόντων εισακτέων στο Π.Μ.Σ. είναι μικρότερο από 8, τότε αυτή δεν είναι βιώσιμη για να λειτουργήσει. Σε αυτήν την περίπτωση, οι υποψήφιοι Μ.Φ. καλούνται να δηλώσουν, αν επιθυμούν να εκτιμηθούν τα προσόντα τους για να εισαχθούν σε άλλο βιώσιμο Π.Μ.Σ. του Τμήματος που έχει προκηρυχθεί την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο και στην οποία συνεχίζουν να υπάρχουν κενές θέσεις εισακτέων. Δύναται να γίνει επαναπροκύρηξη θέσεων εντός 3 μηνών από την αρχική έκδοση των αποτελεσμάτων εισδοχής στο Π.Μ.Σ. και πριν την έναρξη του εξαμήνου, προκειμένου να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις.

                Όλοι οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές αξιολογούνται από την Επιτροπή Επιλογής για την ακρίβεια και γνησιότητα των δικαιολογητικών που έχουν καταθέσει. Η αξιολόγησή τους γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως παρατίθενται παρακάτω. Τα μόρια που δίνει κάθε κριτήριο προστίθενται χωρίς ωστόσο να είναι αναγκαίο οι υποψήφιοι να έχουν συλλέξει μόρια από όλα τα κριτήρια. Τα κριτήρια είναι μετρήσιμα και δίνουν ένα ορισμένο αριθμό μορίων για κάθε υποψήφιο. Η μοριοδότηση των παραστατικών που γίνονται αποδεκτά, η διενέργεια και η βαθμολόγηση της συνέντευξης γίνονται από την Επιτροπή Επιλογής.

                Με βάση το σύνολο των μορίων καταρτίζεται ο τελικός πίνακας κατάταξης των υποψηφίων του Π.Μ.Σ. και με βάση τη σειρά των υποψηφίων γίνεται η επιλογή τους. Εάν κάποιος υποψήφιος αρνηθεί να εγγραφεί, τη σειρά του παίρνει ο επόμενος στη σειρά κατάταξης. Εάν ισοβαθμήσουν στην τελευταία θέση παραπάνω τους ενός υποψήφιοι τότε επιλέγονται όλοι.

                 

Τα κριτήρια εισαγωγής χωρίς το κριτήριο της γραπτή δοκιμασίας ορίζονται ενδεικτικά ως εξής:

α/α

Κριτήρια

Επεξήγηση

Μέγιστη Μοριοδότηση9

α

Βαθμός πτυχίου1

Η βαθμολόγηση γίνεται αναλογικά

15

β

Βαθμός συναφούς πτυχιακής εργασία2

Η πτυχιακή εργασία πρέπει να έχει συνάφεια με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.

10

γ

Βαθμός σε δύο μαθήματα σχετικά με την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο υποψήφιος

Τα μαθήματα αυτά τα προσδιορίζει η αρμόδια επιτροπή επιλογής. Ακολουθείται η ίδια διαδικασία μοριοδότησης, όπως με το βαθμό πτυχίου

5

δ

Τυχόν ερευνητική δραστηριότητα

Κατοχή άλλου μεταπτυχιακού τίτλου

3

Κατοχή Διδακτορικού Διπλώματος.

5

Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά (1ο όνομα)3

6

(3 ανά δημοσίευση)

Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά (2ο όνομα και εξής)3

4

(2 ανά δημοσίευση)

Ανακοινώσεις σε συνέδρια4

 

2

(1 ανά δημοσίευση)

Δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων ή συλλογικών τόμων

2

(1 ανά δημοσίευση)

Η μέγιστη μοριοδότηση από δημοσιεύσεις δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μόρια.

Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα5

2

 

ε

Συνέντευξη6

Βαθμός επίδοσης στη συνέντευξη

20

στ

Επαγγελματική εμπειρία 7

Ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας

10

ζ

Εκπαιδευτική εμπειρία 8

Ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας

20

 

Σύνολο

100

 

Τα κριτήρια εισαγωγής με το κριτήριο της γραπτή δοκιμασίας ορίζονται ενδεικτικά ως εξής:

α/α

Κριτήρια

Επεξήγηση

Μέγιστη Μοριοδότηση9

α

Βαθμός πτυχίου1

Η βαθμολόγηση γίνεται αναλογικά

10

β

Βαθμός συναφούς πτυχιακής εργασία2

Η πτυχιακή εργασία πρέπει να έχει συνάφεια με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.

10

γ

Βαθμός σε δύο μαθήματα σχετικά με την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο υποψήφιος

Τα μαθήματα αυτά τα προσδιορίζει η αρμόδια επιτροπή επιλογής. Ακολουθείται η ίδια διαδικασία μοριοδότησης, όπως με το βαθμό πτυχίου.

5

δ

Τυχόν ερευνητική δραστηριότητα

Κατοχή άλλου μεταπτυχιακού τίτλου

3

Κατοχή Διδακτορικού Διπλώματος

5

Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά (1ο όνομα)3

5

(5 μόρια για κάθε δημοσίευση)

Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά (2ο όνομα και εξής)3

4

(2 μόρια για κάθε δημοσίευση)

Ανακοινώσεις σε συνέδρια4

 

2

(1 μόριο για κάθε ανακοίνωση)

Δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων ή συλλογικών τόμων

2

(1 μόριο για κάθε δημοσίευση)

Η μέγιστη μοριοδότηση από δημοσιεύσεις δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μόρια

Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα5

2

 

ε

Συνέντευξη6

Βαθμός επίδοσης στη συνέντευξη

10

στ

Επαγγελματική εμπειρία 7

Ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας

5

ζ

Εκπαιδευτική εμπειρία 8

Ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας

10

η

Γραπτή δοκιμασία10

Εξέταση σε μάθημα συναφές με το Π.Μ.Σ.

30

 

Σύνολο

100

 

Σημειώσεις και για τους δύο πίνακες κριτηρίων:

1 Σε περίπτωση 2ου πτυχίου λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός μόνο του πτυχίου εκείνου που είναι συναφέστερο πρώτον με τις επιστήμες της αγωγής και ακολούθως με το αντικείμενο της κατεύθυνσης.

 Όποιος έχει βαθμό πτυχίου 10 λαμβάνει 15 μόρια, όποιος έχει 8,45 λαμβάνει (8,45Χ15)/10 = 12,68.

2 Για την πιστοποίηση της πτυχιακής εργασίας χρειάζεται:

  1. βεβαίωση από τη γραμματεία του Τμήματος από το οποίο αποφοίτησε ο υποψήφιος όπου θα φαίνεται η βαθμολογία της πτυχιακής εργασίας.
  2. Μία φωτοτυπία της πρώτης σελίδας της εργασίας σφραγισμένη από την Βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου ή τη Γραμματεία του Τμήματος αποφοίτησης, για να πιστοποιηθεί ο αριθμός των συγγραφέων. Σε περίπτωση πολλών συγγραφέων ο βαθμός διαιρείται με τον αριθμό των συγγραφέων.
  3. Η πτυχιακή εργασία μοριοδοτείται  μόνο εφόσον έχει συνάφεια  με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.

3 Σ’ αυτό το κριτήριο ο υποψήφιος πρέπει στο φάκελο υποψηφιότητας να καταθέσει:

  1. ολόκληρη τη δημοσίευση (φωτοτυπία από τις σελίδες του περιοδικού),
  2. φωτοτυπία της σελίδας του περιοδικού με την επιστημονική επιτροπή, και γ) φωτοτυπία του εξωφύλλου.

4 Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του επίσημου βιβλίου των περιλήψεων ή των πρακτικών του Συνεδρίου.

5 Για συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα απαιτείται βεβαίωση από την επιτροπή ερευνών του φορέα υλοποίησης.

6 Η συνέντευξη μπορεί να γίνει δια ζώσης ή με προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη (π.χ. skype). Ο βαθμός του υποψήφιου στη συνέντευξη πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τη βάση (π.χ. 10 στα 20) για μπορεί να εισαχθεί στο Π.Μ.Σ.

7Η επαγγελματική προϋπηρεσία (δε μπορεί να είναι εκπαιδευτική) αποδεικνύεται με τα εξής δικαιολογητικά:

  1. Επαγγελματική εμπειρία στο δημόσιο τομέα: Οι βεβαιώσεις απασχόλησης στον Δημόσιο Τομέα θα πρέπει να έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αναγράφουν με σαφήνεια το χρονικό διάστημα της εργασίας ή τις ώρες απασχόλησης (σε περίπτωση ωρομίσθιας απασχόλησης).
  2. Επαγγελματική εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα: Οι βεβαιώσεις απασχόλησης στον Ιδιωτικό Τομέα εφόσον πρόκειται για: α) Μισθωτούς θα πρέπει να έχουν εκδοθεί από τον εργοδότη και να αναγράφουν με σαφήνεια το χρονικό διάστημα της εργασίας (ή τις ώρες απασχόλησης σε περίπτωση ωρομίσθιας απασχόλησης, καθώς επίσης και επικυρωμένα φωτοαντίγραφα βιβλιαρίων ενσήμων του ΙΚΑ ή βεβαίωση ενσήμων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. β) Ελεύθερους Επαγγελματίες θα πρέπει απαραίτητα να έχουν εκδοθεί από το αντίστοιχο Επαγγελματικό ή άλλο Επιμελητήριο ή Επαγγελματικό Σύλλογο και να αναγράφουν με σαφήνεια το χρονικό διάστημα άσκησης του επαγγέλματος.
  3. Επαγγελματική εμπειρία σε σωματεία, συλλόγους, ομοσπονδίες κλπ.: Η επαγγελματική εμπειρία βεβαιώνεται με τη κατάθεση συμβολαίων, όπου θα αναγράφεται το είδος της σχέσης εργασίας, καθώς επίσης και ο ακριβής χρόνος απασχόλησης. Τα συμβόλαια θα πρέπει να συνοδεύονται με επικυρωμένα φωτοαντίγραφα βιβλιαρίων ενσήμων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
  4. Επαγγελματική εμπειρία εκτός Ελλάδος: Η επαγγελματική εμπειρία εκτός Ελλάδος αναγνωρίζεται εφόσον ο υποψήφιος υποβάλει: α) Δήλωση εργοδότη συνοδευμένη από επίσημη μετάφραση. β) Στοιχεία επικοινωνίας του εργοδότη.
  5. Σημαντική Παρατήρηση: Δικαιολογητικά που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες δεν γίνονται δεκτά ως αποδεικτικά επαγγελματικής προϋπηρεσίας και δεν αξιολογούνται.

Για να λάβει ο υποψήφιος 5 μόρια θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 ημερολογιακά έτη επαγγελματικής εμπειρίας (24 μήνες). Σε περίπτωση λιγότερης χρονικά εμπειρίας λαμβάνει κλασματικά αντίστοιχα μόρια, π.χ. για 9 μήνες επαγγελματικής εμπειρίας λαμβάνει (9Χ5)/24 = 1,875

8 Η εκπαιδευτική εμπειρία βεβαιώνεται από την αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης που υπηρέτησε ο υποψήφιος. Σε περίπτωση ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου από το μισθολόγιο του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου και από βεβαίωση του εργοδότη όπου θα αναφέρονται τα εκπαιδευτικά καθήκοντα του υποψηφίου. Για να λάβει ο υποψήφιος 10 μόρια θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 ημερολογιακά έτη εκπαιδευτικής εμπειρίας (24 μήνες). Σε περίπτωση λιγότερης χρονικά εμπειρίας λαμβάνει κλασματικά αντίστοιχα μόρια, π.χ. για 13 μήνες εκπαιδευτικής εμπειρίας λαμβάνει (13Χ10)/24 = 5,416. Η εκπαιδευτική εμπειρία δεν μπορεί να υπολογιστεί ως επαγγελματική εμπειρία.

9 Η μέγιστη μοριοδότηση ανά κριτήριο μπορεί να διαφοροποιείται μετά από απόφαση της Συνέλευση του τμήματος κατά τη διαδικασία προκήρυξης του Π.Μ.Σ.

10 Ο βαθμός του υποψήφιου στη γραπτή δοκιμασία πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τη βάση (π.χ. 15 στα 30) για μπορεί να εισαχθεί στο Π.Μ.Σ.

 


  1. Διεύθυνση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος

      Η Συνέλευση του Τμήματος είναι αρμόδια για την κατάρτιση και την αποτελεσματική εφαρμογή του Π.Μ.Σ έπειτα από σχετική εισήγηση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. Ειδικότερα η Συνέλευση του Τμήματος είναι αρμόδια για τα εξής:

  1. Έγκριση προκήρυξης και βιώσιμης λειτουργίας του Π.Μ.Σ.
  2. Έγκριση των κριτηρίων για την επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών του Π.Μ.Σ.
  3. Έγκριση του προγράμματος σπουδών του Π.Μ.Σ.
  4. Έγκριση του προϋπολογισμού του Π.Μ.Σ.
  5. Απόφαση για το ύψος των τελών φοίτησης και τον αριθμό των υποτροφιών.
  6. Απόφαση για το ύψος και το είδος της ενίσχυσης της ερευνητικής δραστηριότητας των διδασκόντων του Π.Μ.Σ., που δεν δικαιούνται οικονομική αμοιβή σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από τις δαπάνες για τη διδασκαλία τους στο Π.Μ.Σ. πέραν των τυπικών διδακτικών τους υποχρεώσεων στο Τμήμα.
  7. Απόφαση για το ύψος της αμοιβής των διδασκόντων για τις δαπάνες διδασκαλίας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις.
  8. Απόφαση για το προσωπικό που θα απασχοληθεί στην γραμματειακή και τεχνολογική υποστήριξη του Π.Μ.Σ.
  9. Απόφαση για οποιοδήποτε θέμα εισηγηθεί η Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ. για την αποτελεσματική εφαρμογή του μεταπτυχιακού προγράμματος.

      Ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. ορίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος και ανήκει στη βαθμίδα του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή Καθηγητή. Ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. προεδρεύει της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.) του Π.Μ.Σ. και εισηγείται στην Συνέλευση του Τμήματος κάθε θέμα που αφορά στην αποτελεσματική εφαρμογή του Π.Μ.Σ. Η θητεία του Διευθυντή του Π.Μ.Σ. είναι διετής και μπορεί να ανανεωθεί. Ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. μπορεί να έχει μειωμένο διδακτικό ωράριο, εφόσον η Συνέλευση του Τμήματος αποφασίσει ότι αυτό δεν παρακωλύει το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος.

                Η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) του Π.Μ.Σ. εκλέγεται ανά διετία με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος και απαρτίζεται από 5 μέλη ΔΕΠ του Τμήματος που έχουν αναλάβει ενεργό μεταπτυχιακό έργο ή την επίβλεψη διδακτορικών διατριβών.  Η θητεία όλων των μελών της Σ.Ε. δύναται να ανανεωθεί από τη Συνέλευση.

      Ειδικότερα:

  1. Ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. προεδρεύει της Συντονιστικής Επιτροπής.
  2. Ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. είναι αρμόδιος για την έκδοση των εντολών πληρωμής των σχετικών δαπανών.
  3. Η Σ.Ε. είναι αρμόδια για την παρακολούθηση και τη λειτουργία του προγράμματος.
  4. Η Σ.Ε. εισηγείται στη Συνέλευση του Τμήματος για το ύψος των τελών φοίτησης, για το ύψος και το είδος των δαπανών διδασκαλίας του διδακτικού προσωπικού του Π.Μ.Σ. καθώς και τα ειδικότερα θέματα σχετικά με τον προϋπολογισμό και το κόστος λειτουργίας του Π.Μ.Σ.
  5. Η Σ.Ε. εισηγείται στην Συνέλευση του Τμήματος για την απασχόληση προσωπικού που θα εργασθεί για την γραμματειακή και τεχνολογική υποστήριξη του Π.Μ.Σ.
  6. Η Σ.Ε. συντάσσει και εισηγείται στην Συνέλευση του Τμήματος τον προϋπολογισμό και τον οικονομικό απολογισμό του Π.Μ.Σ. κάθε έτος και είναι αρμόδια για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
  7. Η Σ.Ε. εισηγείται στην Συνέλευση του Τμήματος θέματα σχετικά με διαγραφή, αναστολή ή παράταση φοίτησης μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση υποτροφιών.
  8. Για κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή που εισάγεται στο Π.Μ.Σ., ορίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή ένας Καθηγητής ως ακαδημαϊκός σύμβουλος ο οποίος διδάσκει στο Π.Μ.Σ.

Η Επιτροπή Επιλογής (Ε.Ε.) ορίζεται από τη Σ.Ε. και συγκροτείται από μέλη ΔΕΠ του Τμήματός με συναφές επιστημονικό έργο με το Π.Μ.Σ. Η Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για την επιλογή των εισακτέων της προκηρυγμένης ειδικότητας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον παρόντα Κανονισμό.

 


  1. Πρόγραμμα Μαθημάτων

Τα μαθήματα και η ερευνητική απασχόληση για την απονομή των τίτλων του Π.Μ.Σ. περιγράφονται ως εξής:

(α) Κάθε μάθημα διδάσκεται στην ελληνική ή/και στην αγγλική γλώσσα επί 39 ώρες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 13 συναντήσεις διάρκειας τριών (3) ωρών η καθεμία, έχουν τη μορφή σεμιναρίου και διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, τα μαθήματα κορμού, τα κατ’ επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα και τα σεμινάρια Διπλωματικής Μεταπτυχιακής Εργασίας. Το σεμινάριο  Διπλωματικής Μεταπτυχιακής Εργασίας μπορεί να λάβει τη μορφή εξατομικευμένης μελέτης για κάθε φοιτητή  και λαμβάνει ένα ενιαίο βαθμό μετά την υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας ενώπιον της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής

(β) Κάθε προσφερόμενο μάθημα πιστώνεται με μονάδες (ECTS) «λαμβανομένου υπόψη του συνολικού φόρτου εργασίας που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωσή» του (άρθρο 2, παράγρ. 1, της υπουργ. απόφ. Φ5/89656/Β3, Φ.Ε.Κ. 1466/13-8-2007). Ο συνολικός φόρτος εργασίας ανά εξάμηνο αποτιμάται σε ένα ανώτατο όριο τριάντα (30) πιστωτικών μονάδων. Ειδικότερα:

  • Τα μαθήματα κορμού πιστώνονται με 17 ECTS.
  • Τα κατ’ επιλογή μαθήματα πιστώνονται με 13 ECTS.
  • Το Σεμινάριο Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας πιστώνεται με 4 ECTS κατά το Επίπεδο Ι (σύνταξη ερευνητικού σχεδίου) και με 17 ECTS κατά το Επίπεδο ΙΙ (εκπόνηση – συγγραφή).
  • Για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης απαιτείται η συμπλήρωση εκατόν είκοσι (120) πιστωτικών μονάδων (ECTS).

(γ) Οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξετασθούν επιτυχώς σε τουλάχιστον επτά (7) μεταπτυχιακά μαθήματα τα οποία αντιστοιχούν σε 99 πιστωτικές μονάδες και να παρακολουθήσουν σεμινάριο για να εκπονήσουν επιτυχώς μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία η οποία αντιστοιχεί σε είκοσι μία (21) πιστωτικές μονάδες. Κάθε μάθημα βαθμολογείται από 0-10 και βάση επιτυχίας θεωρείται το 5. Ειδικότερα:

  1. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν επιτυχώς δύο (2) μαθήματα κορμού (2 Χ 17 ECTS = 34 ECTS), τα οποία διδάσκονται κατά τα δύο πρώτα εξάμηνα σπουδών και πέντε (5) κατ’ επιλο­γήν υποχρεωτικά μαθήματα (5 X 13 = 65), τα οποία διδάσκονται σε οποιοδήποτε εξάμηνο σπουδών.
  2. Τουλάχιστον το ένα (1) από τα δύο (2) μαθήματα κορμού είναι υποχρεωτικά μάθημα συναφές με τις μεθόδους έρευνας της επιστημονικής κατεύθυνσης στην οποία ειδικεύονται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές.
  3. Τουλάχιστον τα τρία (3) από τα πέντε (5) κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα που θα επιλέξουν οι φοιτητές πρέπει να ανήκουν στα προσφερόμενα μαθήματα του Π.Μ.Σ. που παρακολουθούν.
  4. Δύο από τα κατ’ επιλογήν μαθήματα δύνανται οι φοιτητές να τα παρακολουθήσουν από άλλο Π.Μ.Σ. που λειτουργεί στο Τμήμα, εφόσον τους δεχτεί ο διδάσκων και το επιτρέψει ο διευθυντής του Π.Μ.Σ..

(δ) Μετά το τέλος του Β' εξαμήνου οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν την εκπόνηση μεταπτυ­χιακής διπλωματικής εργασίας υπό την εποπτεία ενός μέλους ΔΕΠ του Τμήματος. Ειδικότερα:

  1. Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία πρέπει να έχει συνάφεια με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. Για την εξέταση της διπλωματικής εργασίας ορίζεται τριμελής επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ο επιβλέπων και δύο άλλα μέλη που έχουν αντικείμενο συναφές με το Π.Μ.Σ. Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία βαθμολογείται από 0-10 και βάση επιτυχίας θεωρείται το 5.
  2. Ο ορισμός της τριμελούς επιτροπής γίνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος μετά από αίτηση του επιβλέποντος ή του μεταπτυχιακού φοιτητή, όταν ολοκληρωθεί η συγγραφή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
  3. Όταν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος αποχωρούν λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας ή αποχωρούν λόγω διορισμού τους σε άλλο ΑΕΙ μπορούν να παραμείνουν ως επιβλέποντες.

 (ε) Τα προσφερόμενα μαθήματα μπορεί να μετακινούνται από εξάμηνο σε εξάμηνο ανάλογα με τις διδακτικές δυνατότητες του Τμήματος και σύμφωνα με το σύστημα των πιστωτικών μονάδων (ECTS).

(στ) Για τις περιόδους των μαθημάτων και των εξετάσεων ακολουθείται το πρόγραμμα των εξαμήνων και εξεταστικών περιόδων του Τμήματος. Η αξιολόγηση των φοιτητών στα μαθήματα μπορεί να γίνει με εκπόνηση γραπτών εργασιών, γραπτών εξετάσεων ή συνδυασμό γραπτών εργασιών και γραπτών εξετάσεων.

(θ) Η διαδικασία ανάθεσης μαθημάτων και επίβλεψης μεταπτυχιακών φοιτητών για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας αποφασίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος ύστερα από εισήγηση της Σ.Ε. Κάθε διδάσκων μπορεί να επιβλέψει σε κάθε έτος έως 6 φοιτητές.

(η) Η Σ.Ε. μπορεί να εισηγηθεί στη Συνέλευση του Τμήματος τη δυνατότητα λειτουργίας θερινών εξαμήνων για ταχύρρυθμη εκπαιδευτική κάλυψη ύλης εξαμήνου σε ορισμένα προσφερόμενα μαθήματα. Οι απαιτήσεις για την παρακολούθηση και εξέταση των μαθημάτων σε θερινό εξάμηνο παραμένουν ίδιες όπως προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό.

 


  1. Ερευνητική και Βοηθητική Απασχόληση Μεταπτυχιακών Φοιτητών – Υποτροφίες

Οι υποψήφιοι για Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης προσφέρουν ερευνητικές και βοηθητικές υπηρεσίες στα Εργαστήρια του Τμήματος, σε συνέδρια κλπ. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα ελληνικών ή ξένων Πανεπιστημίων, να συνεργάζονται με Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα κ.ά. ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Προς τούτο οι υποψήφιοι μπορούν να υποστηριχθούν οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης - μετά από έγκριση της Συνέλευσης του Τμήματος - ή από άλλο φορέα, για τη μετακίνηση και διαμονή τους σε πόλεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Το Π.Μ.Σ. προβλέπεται να παρέχει έναν αριθμό υποτροφιών ή βραβεία αριστείας, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές σύμφωνα με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος και μετά από εισήγηση της ΣΕ του προγράμματος. Οι υποτροφίες θα δίνονται με βάση ακαδημαϊκά ή άλλα αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια, σύμφωνα με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος και θα εγγράφονται στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του Προγράμματος.


  1. Διάρκεια Σπουδών

Η μέγιστη διάρκεια για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. είναι η διπλάσια από την προβλεπόμενη κανονική διάρκεια φοίτησης στην εκάστοτε υπουργική απόφαση που διέπει τη λειτουργία του Π.Μ.Σ. Οποιαδήποτε παράταση του κανονικού χρόνου φοίτησης εγκρίνεται από Συνέλευση του Τμήματος μετά από σχετική εισήγηση της Σ.Ε.

Μερική φοίτηση σπουδών δύναται να αιτηθεί φοιτητής που εργάζεται αποδεδειγμένα, όπως ορίζει η παρ. 2 του άρθρου 33 του νόμου 4485/2017. Η άδεια για μερική φοίτηση σπουδών μεταπτυχιακού φοιτητή χορηγείται μετά από εισήγηση της Σ.Ε. και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος και δεν μπορεί η συνολική διάρκεια των σπουδών να είναι μεγαλύτερη από τη διάρκεια της προβλεπόμενης κανονικής διάρκειας σπουδών, ήτοι τα τέσσερα έτη. Κατά τη διάρκεια της μερικής φοίτησης σπουδών, ο μεταπτυχιακός φοιτητής μπορεί να εγγράφεται και να παρακολουθεί μαθήματα ή σεμινάρια που δεν ξεπερνούν τις 17 πιστωτικές μονάδες.

Αναστολή σπουδών μεταπτυχιακού φοιτητή χορηγείται μετά από εισήγηση της συντονιστικής επιτροπής και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους και δεν μπορεί να είναι διάρκειας μεγαλύτερης των δύο συνεχόμενων ακαδημαϊκών εξαμήνων ούτε μικρότερης του ενός εξαμήνου. Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής έχει δικαίωμα να ζητήσει, με αίτησή του, αναστολή φοίτησης. Ο χρόνος αναστολής φοίτησης δεν υπολογίζεται στη διάρκεια των σπουδών που προβλέπεται στον παρόντα Κανονισμό.

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής που θα ενεργοποιήσει εκ νέου τη φοίτησή του είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα στα οποία δεν είχε αξιολογηθεί επιτυχώς πριν από την αναστολή της φοίτησής του. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής ο οποίος λαμβάνει άδεια αναστολής φοίτησης, όταν επαναλάβει τη φοίτησή του, εξακολουθεί να υπάγεται στο καθεστώς φοίτησης του χρόνου εγγραφής του ως μεταπτυχιακός φοιτητής. Κατά τη διάρκεια της αναστολής αίρεται η φοιτητική ιδιότητα και αναστέλλονται όλα τα σχετικά δικαιώματα.

 


  1. Παρακολούθηση Μαθημάτων και όροι διαγραφής

Προκειμένου να διδαχθεί ένα μάθημα επιλογής, πρέπει να επιλεγεί τουλάχιστον από οχτώ (8) φοιτητές και όχι πάνω από 25 φοιτητές. Το σεμινάριο διπλωματικής εργασίας μπορεί να υλοποιηθεί ακόμη και με έναν φοιτητή λόγω της ιδιαιτερότητας και της ερευνητικής φύσης του. Η παρακολούθηση των μαθημάτων στο Π.Μ.Σ. είναι υποχρεωτική.

Τα μαθήματα λόγω της σεμιναριακής και εργαστηριακής φύσης τους δύνανται να διαιρούνται σε δύο επιμέρους τμήματα παρακολούθησης, εάν οι εγγραφέντες σε αυτά είναι πάνω από 25 μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Η Συνέλευση του Τμήματος μπορεί επίσης να επιβάλει στο μεταπτυχιακό φοιτητή την παρακολούθηση μαθημάτων προπτυχιακού επιπέδου, στην περίπτωση που θα κρίνει ότι η κατάρτιση του δεν είναι επαρκής στην κατεύθυνση.

Η Συνέλευση του Τμήματος μπορεί να προβεί στη διαγραφή του μεταπτυχιακού φοιτητή από τα μητρώα του Τμήματος σε περίπτωση αδικαιολογήτων απουσιών πέραν του 1/3 των υποχρεωτικών ωρών παρακολούθησης ενός μαθήματος. Οι φοιτητές οι οποίοι αποτυγχάνουν σε ένα μάθημα σε δύο εξεταστικές περιόδους παραπέμπονται στην Συνέλευση του Τμήματος με το ερώτημα της διαγραφής από τα μητρώα του Τμήματος.

 


  1. Απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος

Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία υποστηρίζεται ενώπιον τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τον επιβλέποντα και δύο άλλα μέλη (το ένα μέλος της τριμελούς επιτροπής μπορεί να είναι ερευνητής ή διδάσκων στο Π.Μ.Σ. εκτός του οικείου Τμήματος), τα οποία τα ορίζει η Συνέλευση του Τμήματος, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον παρόν Κανονισμό και στις κείμενες διατάξεις.

Κατά τη διαδικασία εξέτασης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, η τριμελής επιτροπή συνεκτιμά και αξιολογεί τα εξής:

  1. τη γενική αναλυτική και συνθετική ικανότητα του φοιτητή,
  2. την επαρκή βιβλιογραφική τεκμηρίωση του θέματος,
  3. τον πλούτο, την ποιότητα και την αξιοπιστία των βιβλιογραφικών πηγών,
  4. τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τη διερεύνηση του θέματος,
  5. τον τρόπο επεξεργασίας και ανάλυσης των στοιχείων της έρευνας σε σχέση με το αντικείμενο της μελέτης,
  6. την επιστημονική συμβολή της διπλωματικής εργασίας,
  7. τη σαφήνεια ως προς τη διατύπωση των στόχων – ερωτημάτων – υποθέσεων της μελέτης καθώς και των νοημάτων,
  8. τη γενικότερη ποιότητα και σαφήνεια των νοημάτων της εργασίας. 

Μετά την επιτυχή υποστήριξη της διπλωματικής διατριβής ο υποψήφιος υποχρεούται να καταθέσει τρία αντίτυπα της εργασίας του σε έντυπη και ψηφιακή μορφή (σε CD ή DVD) στη Γραμματεία του Τμήματος.

 


  1. Προσωπικό του Π.Μ.Σ.

Τη διδασκαλία των μαθημάτων και των σεμιναρίων μπορούν να αναλαμβάνουν όσοι προβλέπονται από το άρθρο 36 του Ν.4485/2017 και τον εσωτερικό κανονισμό μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Για την αμοιβή των διδασκόντων προβλέπονται ειδικότερα τα εξής:

(α) Διδάσκοντες που είναι μέλη Δ.Ε.Π., εφόσον το διδακτικό έργο τους στο Π.Μ.Σ. είναι πέραν των τυπικών διδακτικών τους υποχρεώσεων στο Τμήμα (όπως ορίζει η παρ. 3 του άρθρο 36 του νόμου 4485/2017) μπορούν να λαμβάνουν οικονομική αμοιβή εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας. Το ύψος της οικονομικής αμοιβής καθορίζεται κάθε έτος από την Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. και μετά από απόφαση της Συνέλευση του Τμήματος, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς της παρ. 3 του άρθρου 36 του Ν.4485/2017.

(β) Διδάσκοντες που είναι μέλη Δ.Ε.Π., εφόσον το διδακτικό έργο τους στο Π.Μ.Σ. είναι πέραν των τυπικών διδακτικών τους υποχρεώσεων στο Τμήμα, αλλά επιθυμούν να διδάξουν χωρίς οικονομική αμοιβή ή δεν επιτρέπεται η οικονομική αμοιβή τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μπορούν να ενισχυθούν ως προς την ερευνητική τους δραστηριότητα. Ο προσδιορισμός του ύψους και του είδους της ενίσχυσης αυτής εξειδικεύεται κάθε έτος από την Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. και εμπίπτει στις δαπάνες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του Π.Μ.Σ. (π.χ. δαπάνες μετακινήσεων μελών ΔΕΠ για συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια, αγορά εξοπλισμού).

(γ) Διδάσκοντες που είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου διδακτορικού διπλώματος και δεν υπηρετούν με οποιονδήποτε τρόπο ως μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης, μπορούν να λαμβάνουν επιμίσθιο, το οποίο καθορίζεται κάθε έτος από την Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. και μετά από απόφαση της Συνέλευση του Τμήματος.

(δ) Προσκεκλημένοι ομιλητές ως επισκέπτες που δεν είναι μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης, μπορούν να λαμβάνουν επιμίσθιο και να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης ή/και ημερήσιας αποζημίωσης. Ο αριθμός των προσκεκλημένων ομιλητών στο Π.Μ.Σ. καθώς και το ύψος της αμοιβής καθορίζονται κάθε έτος από την Σ.Ε. του Π.Μ.Σ και εγκρίνονται από τη Συνέλευση του Τμήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 36 του νόμου 4485/2017. 

(ε) Το προσωπικό που αναλαμβάνει τη γραμματειακή ή τεχνολογική υποστήριξη του Π.Μ.Σ ορίζεται από τη Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. και εγκρίνεται από την Συνέλευση του Τμήματος.  Το προσωπικό αυτό, εφόσον είναι μέλος του Πανεπιστημίου Κρήτης, δύναται να λάβει επιμίσθιο για το έργο του μόνο εάν το έργο που θα προσφέρει είναι πέραν από τις τυπικές υποχρεώσεις του και το ωράριο του. Το ύψος του επιμισθίου ή της αμοιβής (για προσωπικό εκτός Πανεπιστημίου Κρήτης) εισηγείται η Σ.Ε. του Π.Μ.Σ και εγκρίνει με απόφασή της η Συνέλευση του Τμήματος.

 


  1. Καταβολή τελών φοίτησης

                Το ύψος των τελών φοίτησης ορίζεται σε 1200 Ευρώ ανά έτος και 2400 Ευρώ για το σύνολο των δύο ετών για κάθε φοιτητή που δεν απαλλάσσεται από αυτά. Το ύψος αυτό δύναται να τροποποιείται ανάλογα με τις αποφάσεις της Συνέλευσης του Τμήματος και όσα ορίζουν οι κείμενες διατάξεις. Το ποσό αυτό καταβάλλεται τμηματικά σε προκαταβολή και τέσσερις ισόποσες δόσεις, οι οποίες καταβάλλονται στην αρχή κάθε εξαμήνου φοίτησης. Η διαδικασία της τμηματικής καταβολής ακολουθείται ανεξάρτητα από το πρόγραμμα πλήρους ή μερικής φοίτησης που ακολουθεί ο φοιτητής. Σε περίπτωση αναστολής σπουδών επιτρέπεται η μη καταβολή της δόσης των τελών φοίτησης για το εξάμηνο που έχει ζητηθεί αναστολή. Η αντίστοιχη δόση καταβάλλεται στο εξάμηνο που θα επανέλθει ο φοιτητής.