Ευρετήριο Άρθρου

 

  1. Πρόγραμμα Μαθημάτων

Τα μαθήματα και η ερευνητική απασχόληση για την απονομή των τίτλων του Π.Μ.Σ. περιγράφονται ως εξής:

(α) Κάθε μάθημα διδάσκεται στην ελληνική ή/και στην αγγλική γλώσσα επί 39 ώρες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 13 συναντήσεις διάρκειας τριών (3) ωρών η καθεμία, έχουν τη μορφή σεμιναρίου και διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, τα μαθήματα κορμού, τα κατ’ επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα και τα σεμινάρια Διπλωματικής Μεταπτυχιακής Εργασίας. Το σεμινάριο  Διπλωματικής Μεταπτυχιακής Εργασίας μπορεί να λάβει τη μορφή εξατομικευμένης μελέτης για κάθε φοιτητή  και λαμβάνει ένα ενιαίο βαθμό μετά την υποστήριξη της διπλωματικής εργασίας ενώπιον της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής

(β) Κάθε προσφερόμενο μάθημα πιστώνεται με μονάδες (ECTS) «λαμβανομένου υπόψη του συνολικού φόρτου εργασίας που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωσή» του (άρθρο 2, παράγρ. 1, της υπουργ. απόφ. Φ5/89656/Β3, Φ.Ε.Κ. 1466/13-8-2007). Ο συνολικός φόρτος εργασίας ανά εξάμηνο αποτιμάται σε ένα ανώτατο όριο τριάντα (30) πιστωτικών μονάδων. Ειδικότερα:

  • Τα μαθήματα κορμού πιστώνονται με 17 ECTS.
  • Τα κατ’ επιλογή μαθήματα πιστώνονται με 13 ECTS.
  • Το Σεμινάριο Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας πιστώνεται με 4 ECTS κατά το Επίπεδο Ι (σύνταξη ερευνητικού σχεδίου) και με 17 ECTS κατά το Επίπεδο ΙΙ (εκπόνηση – συγγραφή).
  • Για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης απαιτείται η συμπλήρωση εκατόν είκοσι (120) πιστωτικών μονάδων (ECTS).

(γ) Οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξετασθούν επιτυχώς σε τουλάχιστον επτά (7) μεταπτυχιακά μαθήματα τα οποία αντιστοιχούν σε 99 πιστωτικές μονάδες και να παρακολουθήσουν σεμινάριο για να εκπονήσουν επιτυχώς μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία η οποία αντιστοιχεί σε είκοσι μία (21) πιστωτικές μονάδες. Κάθε μάθημα βαθμολογείται από 0-10 και βάση επιτυχίας θεωρείται το 5. Ειδικότερα:

  1. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν επιτυχώς δύο (2) μαθήματα κορμού (2 Χ 17 ECTS = 34 ECTS), τα οποία διδάσκονται κατά τα δύο πρώτα εξάμηνα σπουδών και πέντε (5) κατ’ επιλο­γήν υποχρεωτικά μαθήματα (5 X 13 = 65), τα οποία διδάσκονται σε οποιοδήποτε εξάμηνο σπουδών.
  2. Τουλάχιστον το ένα (1) από τα δύο (2) μαθήματα κορμού είναι υποχρεωτικά μάθημα συναφές με τις μεθόδους έρευνας της επιστημονικής κατεύθυνσης στην οποία ειδικεύονται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές.
  3. Τουλάχιστον τα τρία (3) από τα πέντε (5) κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα που θα επιλέξουν οι φοιτητές πρέπει να ανήκουν στα προσφερόμενα μαθήματα του Π.Μ.Σ. που παρακολουθούν.
  4. Δύο από τα κατ’ επιλογήν μαθήματα δύνανται οι φοιτητές να τα παρακολουθήσουν από άλλο Π.Μ.Σ. που λειτουργεί στο Τμήμα, εφόσον τους δεχτεί ο διδάσκων και το επιτρέψει ο διευθυντής του Π.Μ.Σ..

(δ) Μετά το τέλος του Β' εξαμήνου οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν την εκπόνηση μεταπτυ­χιακής διπλωματικής εργασίας υπό την εποπτεία ενός μέλους ΔΕΠ του Τμήματος. Ειδικότερα:

  1. Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία πρέπει να έχει συνάφεια με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. Για την εξέταση της διπλωματικής εργασίας ορίζεται τριμελής επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ο επιβλέπων και δύο άλλα μέλη που έχουν αντικείμενο συναφές με το Π.Μ.Σ. Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία βαθμολογείται από 0-10 και βάση επιτυχίας θεωρείται το 5.
  2. Ο ορισμός της τριμελούς επιτροπής γίνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος μετά από αίτηση του επιβλέποντος ή του μεταπτυχιακού φοιτητή, όταν ολοκληρωθεί η συγγραφή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
  3. Όταν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος αποχωρούν λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας ή αποχωρούν λόγω διορισμού τους σε άλλο ΑΕΙ μπορούν να παραμείνουν ως επιβλέποντες.

 (ε) Τα προσφερόμενα μαθήματα μπορεί να μετακινούνται από εξάμηνο σε εξάμηνο ανάλογα με τις διδακτικές δυνατότητες του Τμήματος και σύμφωνα με το σύστημα των πιστωτικών μονάδων (ECTS).

(στ) Για τις περιόδους των μαθημάτων και των εξετάσεων ακολουθείται το πρόγραμμα των εξαμήνων και εξεταστικών περιόδων του Τμήματος. Η αξιολόγηση των φοιτητών στα μαθήματα μπορεί να γίνει με εκπόνηση γραπτών εργασιών, γραπτών εξετάσεων ή συνδυασμό γραπτών εργασιών και γραπτών εξετάσεων.

(θ) Η διαδικασία ανάθεσης μαθημάτων και επίβλεψης μεταπτυχιακών φοιτητών για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας αποφασίζεται από τη Συνέλευση του Τμήματος ύστερα από εισήγηση της Σ.Ε. Κάθε διδάσκων μπορεί να επιβλέψει σε κάθε έτος έως 6 φοιτητές.

(η) Η Σ.Ε. μπορεί να εισηγηθεί στη Συνέλευση του Τμήματος τη δυνατότητα λειτουργίας θερινών εξαμήνων για ταχύρρυθμη εκπαιδευτική κάλυψη ύλης εξαμήνου σε ορισμένα προσφερόμενα μαθήματα. Οι απαιτήσεις για την παρακολούθηση και εξέταση των μαθημάτων σε θερινό εξάμηνο παραμένουν ίδιες όπως προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό.

 


  1. Ερευνητική και Βοηθητική Απασχόληση Μεταπτυχιακών Φοιτητών – Υποτροφίες

Οι υποψήφιοι για Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης προσφέρουν ερευνητικές και βοηθητικές υπηρεσίες στα Εργαστήρια του Τμήματος, σε συνέδρια κλπ. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα ελληνικών ή ξένων Πανεπιστημίων, να συνεργάζονται με Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα κ.ά. ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Προς τούτο οι υποψήφιοι μπορούν να υποστηριχθούν οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης - μετά από έγκριση της Συνέλευσης του Τμήματος - ή από άλλο φορέα, για τη μετακίνηση και διαμονή τους σε πόλεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Το Π.Μ.Σ. προβλέπεται να παρέχει έναν αριθμό υποτροφιών ή βραβεία αριστείας, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές σύμφωνα με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος και μετά από εισήγηση της ΣΕ του προγράμματος. Οι υποτροφίες θα δίνονται με βάση ακαδημαϊκά ή άλλα αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια, σύμφωνα με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος και θα εγγράφονται στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του Προγράμματος.


  1. Διάρκεια Σπουδών

Η μέγιστη διάρκεια για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. είναι η διπλάσια από την προβλεπόμενη κανονική διάρκεια φοίτησης στην εκάστοτε υπουργική απόφαση που διέπει τη λειτουργία του Π.Μ.Σ. Οποιαδήποτε παράταση του κανονικού χρόνου φοίτησης εγκρίνεται από Συνέλευση του Τμήματος μετά από σχετική εισήγηση της Σ.Ε.

Μερική φοίτηση σπουδών δύναται να αιτηθεί φοιτητής που εργάζεται αποδεδειγμένα, όπως ορίζει η παρ. 2 του άρθρου 33 του νόμου 4485/2017. Η άδεια για μερική φοίτηση σπουδών μεταπτυχιακού φοιτητή χορηγείται μετά από εισήγηση της Σ.Ε. και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος και δεν μπορεί η συνολική διάρκεια των σπουδών να είναι μεγαλύτερη από τη διάρκεια της προβλεπόμενης κανονικής διάρκειας σπουδών, ήτοι τα τέσσερα έτη. Κατά τη διάρκεια της μερικής φοίτησης σπουδών, ο μεταπτυχιακός φοιτητής μπορεί να εγγράφεται και να παρακολουθεί μαθήματα ή σεμινάρια που δεν ξεπερνούν τις 17 πιστωτικές μονάδες.

Αναστολή σπουδών μεταπτυχιακού φοιτητή χορηγείται μετά από εισήγηση της συντονιστικής επιτροπής και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους και δεν μπορεί να είναι διάρκειας μεγαλύτερης των δύο συνεχόμενων ακαδημαϊκών εξαμήνων ούτε μικρότερης του ενός εξαμήνου. Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής έχει δικαίωμα να ζητήσει, με αίτησή του, αναστολή φοίτησης. Ο χρόνος αναστολής φοίτησης δεν υπολογίζεται στη διάρκεια των σπουδών που προβλέπεται στον παρόντα Κανονισμό.

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής που θα ενεργοποιήσει εκ νέου τη φοίτησή του είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα στα οποία δεν είχε αξιολογηθεί επιτυχώς πριν από την αναστολή της φοίτησής του. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής ο οποίος λαμβάνει άδεια αναστολής φοίτησης, όταν επαναλάβει τη φοίτησή του, εξακολουθεί να υπάγεται στο καθεστώς φοίτησης του χρόνου εγγραφής του ως μεταπτυχιακός φοιτητής. Κατά τη διάρκεια της αναστολής αίρεται η φοιτητική ιδιότητα και αναστέλλονται όλα τα σχετικά δικαιώματα.

 


  1. Παρακολούθηση Μαθημάτων και όροι διαγραφής

Προκειμένου να διδαχθεί ένα μάθημα επιλογής, πρέπει να επιλεγεί τουλάχιστον από οχτώ (8) φοιτητές και όχι πάνω από 25 φοιτητές. Το σεμινάριο διπλωματικής εργασίας μπορεί να υλοποιηθεί ακόμη και με έναν φοιτητή λόγω της ιδιαιτερότητας και της ερευνητικής φύσης του. Η παρακολούθηση των μαθημάτων στο Π.Μ.Σ. είναι υποχρεωτική.

Τα μαθήματα λόγω της σεμιναριακής και εργαστηριακής φύσης τους δύνανται να διαιρούνται σε δύο επιμέρους τμήματα παρακολούθησης, εάν οι εγγραφέντες σε αυτά είναι πάνω από 25 μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Η Συνέλευση του Τμήματος μπορεί επίσης να επιβάλει στο μεταπτυχιακό φοιτητή την παρακολούθηση μαθημάτων προπτυχιακού επιπέδου, στην περίπτωση που θα κρίνει ότι η κατάρτιση του δεν είναι επαρκής στην κατεύθυνση.

Η Συνέλευση του Τμήματος μπορεί να προβεί στη διαγραφή του μεταπτυχιακού φοιτητή από τα μητρώα του Τμήματος σε περίπτωση αδικαιολογήτων απουσιών πέραν του 1/3 των υποχρεωτικών ωρών παρακολούθησης ενός μαθήματος. Οι φοιτητές οι οποίοι αποτυγχάνουν σε ένα μάθημα σε δύο εξεταστικές περιόδους παραπέμπονται στην Συνέλευση του Τμήματος με το ερώτημα της διαγραφής από τα μητρώα του Τμήματος.

 

 


  1. Απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος

Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία υποστηρίζεται ενώπιον τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τον επιβλέποντα και δύο άλλα μέλη (το ένα μέλος της τριμελούς επιτροπής μπορεί να είναι ερευνητής ή διδάσκων στο Π.Μ.Σ. εκτός του οικείου Τμήματος), τα οποία τα ορίζει η Συνέλευση του Τμήματος, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον παρόν Κανονισμό και στις κείμενες διατάξεις.

Κατά τη διαδικασία εξέτασης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, η τριμελής επιτροπή συνεκτιμά και αξιολογεί τα εξής:

  1. τη γενική αναλυτική και συνθετική ικανότητα του φοιτητή,
  2. την επαρκή βιβλιογραφική τεκμηρίωση του θέματος,
  3. τον πλούτο, την ποιότητα και την αξιοπιστία των βιβλιογραφικών πηγών,
  4. τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τη διερεύνηση του θέματος,
  5. τον τρόπο επεξεργασίας και ανάλυσης των στοιχείων της έρευνας σε σχέση με το αντικείμενο της μελέτης,
  6. την επιστημονική συμβολή της διπλωματικής εργασίας,
  7. τη σαφήνεια ως προς τη διατύπωση των στόχων – ερωτημάτων – υποθέσεων της μελέτης καθώς και των νοημάτων,
  8. τη γενικότερη ποιότητα και σαφήνεια των νοημάτων της εργασίας. 

Μετά την επιτυχή υποστήριξη της διπλωματικής διατριβής ο υποψήφιος υποχρεούται να καταθέσει τρία αντίτυπα της εργασίας του σε έντυπη και ψηφιακή μορφή (σε CD ή DVD) στη Γραμματεία του Τμήματος.